KEŞİF YOLCULUKLARI: Farklı Mana Açılımlarıyla, İzahlı ve Görsel Destekli Risale-i Nur Eğitim Programı

Medresetüzzehra Eğitim Yaklaşımı'nın Bilim Felsefesini Oluşturmaya Katkıda Bulunmayı Hedefleyen Akademik Eğitim Faaliyetleri

Risale-i Nur’a Nasıl Başlayalım? Keşif Yolculukları Risale-i Nur Eğitim Programı’ndan Nasıl Yararlanalım?

Yorum bırakın

BİR YOL HARİTASI VE REHBER

Risale-i Nur’a Nasıl Başlayalım?

Keşif Yolculukları Risale-i Nur Eğitim Programı’ndan Nasıl Yararlanalım?

Not: Böyle bir çalışma varken insanlara tavsiye etmek veya insanları bu çalışmadan haberdar etmek yerine, “Risale-i Nur’a başlamak istiyorum ama çok zor geliyor. Ne yapmalıyım?” diye soran bir kardeşimize “abdest alıp Risale-i Nur’u okumaları” gibi saçma sapan cevap ve tavsiye verenlerin manen mesuliyeti vardır. Alternatif kader şablonlarında her şey belirlenmiştir. Eğer o kişi siz bu çalışmayı tavsiye etmediğiniz takdirde Risale-i Nur’a başlamayacak veya devam etmeyecekse bu da bellidir. Bu nedenle manen mesul olunur.

Aynı konulu video sunumun adresi: https://youtu.be/aTIY6b8St1c (15 Dk.)

Bu iki sorunun çok önemli cevapları aşağıda.

Aşağıda ifade edilen çok önemli bilgilendirmeler, her iki soruya da cevap teşkil eder. Hem biliniz ki, Risale-i Nur eğitim programının üçte biri zaten Risale-i Nur’un orijinal metnidir.

Normal Risale-i Nur okumanızın yanında bunu da takip edebilirsiniz veya normal okumanızı bir parça azaltıp buna yoğunlaşabilirsiniz. Bizim tavsiyemiz ise, eğitim programımızı yoğunlaştırılmış bir kurs mantığı ile ciddiye alarak ve pekiştirme metoduyla ve video derslerle birlikte 2 ayda tamamen bitirmektir. Kitap ve tüm videolar günde bir (belki iki) saat meşgul olsanız hepsi tamam olur zaten.

“Ben bu programdan yararlanmayacağım ve eğitim kitabını da okumayacağım, doğrudan Risale-i Nur’u okuyacağım” diyenlere cevabımız:

Elbette. Siz bilirsiniz. Teklif var, teklifin önemini ve faydasını dile getirmek var ama ısrar, zorlama yok. Herhangi bir yardım almadan kendi başınıza güreşmeyi tercih ediyorsanız minder ve eserler meydanda zaten. Yalnız biliniz ki bu tercihiniz, bir sınava hazırlık kursuna gitmek yerine kendi başınıza kitaptan ders çalışmaya benzer. Ve açıkçası tek başına herhangi bir yardım almadan çok ciddi bir çaba ve zahmeti üstlenmeniz ya da bir çok kişinin yaptığı gibi, zahmetten kaçarak ve anlamaktan taviz vererek düz okumaya razı gelmeniz gerekecektir.

Biz ise size çok daha zahmetsiz ve normal şartlarda mümkün olmayacak kadar kısa sürede çok daha ve doğru anlama, kavrama ve Risale-i Nur alanında kendinizi yetiştirme (eserlere hâkim ve vâkıf olma) imkanı sunuyoruz. Aynen Üstad Bediüzzaman’ın dediği gibi (mealen) “Artık 15 sene medresede okumak kapısı kapandı. Allah’ın rahmetiyle 15 ayda, bazılarına 15 haftada aynı hakikatleri ve ilmi elde etme ve imanını kurtarma imkanı olsa ve bu kapı açılsa, bu yönteme karşı lakayd ve ilgisiz kalmak akıl kârı değildir.”

Şimdi biz de diyoruz ki, 6000 sayfalık bir külliyatı 3-5 sefer sefer okuduktan sonra ancak gelinebilecek bir seviyeye sadece 2 ayda bitirilecek bir eğitim programından sonraki ilk külliyat okumanızın sonunda rahatlıkla gelebilirsiniz. Hatta bunun ilerisine de gitmeniz mümkündür. O halde diyoruz ki: Allah’ın rahmetiyle açılan bu yola ve yönteme karşı lakayd kalmak da, aynı şekilde akıl kârı değildir. Tercih size aittir.

Her zamanın bir hükmü ve gereği vardır. Hem eskiye nispeten yeni ve kullanışlı ve daha faydalı bir metot geliştirilmişse elbette kullanmak ve tavsiye etmek akıl kârıdır.

Tavsiye ettiğimiz metot: Görsel Destekli ve Akademik Nitelikli Keşif Yolculukları Risale-i Nur Eğitim Programı.

İnternet adresi: www.kesifyolculuklari.com

www.risaleinuregitimprogrami.com

Eğitim Kitabı Sayfası: (e-kitap, basılı versiyon, metin ve görsel versiyon hepsi var.)

https://risaleinuregitimprogrami.com/kitap-calismalari/

Eğitim Programı Takdim ve Takip Bölümü (Ders videolarını kategorik olarak seyredebilirsiniz.)

https://risaleinuregitimprogrami.com/egitim-programi/

Keşif Yolculukları Risale-i Nur Eğitim Programı Dersleri YouTube Oynatma Listesi (Burayı da kullanabilirsiniz) 

https://www.youtube.com/channel/UCxUMYzpFUxW0bMsOjfAiOIQ/playlists?view=50&sort=dd&shelf_id=10

Uluslararası Eğitim Platformu UDEMY Kurs Adresi: (Videoların tamamı önizlenebilir.)

https://www.udemy.com/course/kesifyolculuklari/

Arzu ettik ki, bu çalışma kapsamlı bir rehber özelliği taşısın ve bu kitabı okuyan kişi, Risale-i Nur’u anlamakta ve imanî ilimlerin tahsilinde ve bu alanda kendini yetiştirmek konusunda ciddî bir altyapı kazanmış olsun. Hem istedik ki, okuyucu sadece bu kitabı bile okusa, imanını kurtarabilme imkânına sahip olsun ve imanî bilgileri ciddî bir ölçüde elde edebilsin.

Bir çok kişinin herhangi bir yardım almadan Risale-i Nur Külliyatı’nın tamamını 3-4 sefer okuduktan sonra ancak gelebileceği seviyeye, bu kitap okunduktan sonraki ilk külliyat okumasının sonunda ulaşabilmesini sağlayan bir yol açmak istedik ve bunu hedefledik.

Ve kurulan sistemin ve eğitim metodunun getirdiği bir sonuç olarak Allah’ın izniyle bu hedefe ulaşmış olduğumuzu rahatlıkla ifade ediyoruz. Size sadece bu hazır çalışmaları ciddiyetle kullanmak kalıyor.

Tavsiye Edilen Okuma Yöntemi

Bu çalışmadan daha iyi yararlanmak için tavsiye edilen okuma yöntemi şudur: En az izah metni kadar eserin orijinal metnine de önem vererek, dikkatle, sindirerek ve atlanmadan okunması ve hatta imkân oldukça asıl metne birden çok kereler dönerek, eser metninin üzerinde tekrar durulması en verimli okuma yöntemi olacaktır.

Ayrıca dinî terim ve kavramların ifade ettikleri anlamların, imkân oldukça öğrenilmeden geçilmemesi faydalı olacaktır. Çünkü bir metinde kullanılan kelime ve kavramlara hâkim olan bir okuyucunun, o metni anlama işi çok daha kolaylaşır. Bu şekilde devam ettiğinizde, her bir sonraki bölümü, bir öncekine göre daha rahat anlamaya başladığınızı göreceksiniz.

Tabii diğer taraftan, her bir kelimenin manasına mutlaka dipnotlardan ve kavramlar sözlüğünden bakmaya kendinizi mecbur hissedip, kendinizi sıkıntıya sokmayınız. Eser metnini okurken akışı çok bozmamak maksadıyla, gerçekten ihtiyaç oldukça bakabilirsiniz. Zaten gerek izah metinleri, gerek metnin genel manasının anlaşılabilirliği size yeterli olacaktır.

Dipnotlar ve Kavramlar Sözlüğü Hakkında

Genel olarak bir kelime ve kavramın izahı, bir sefere mahsus olarak dipnotlarda yapılmıştır ve daha sonraki tekrarlarında ise, kitabın arkasında yer alan “Kavramlar Sözlüğü”ne alınmıştır. Dipnotlarda kelime ve kavramların sözlük karşılıkları, eserde kullanılan manası esas alınarak verilmiş; fakat bununla da yetinilmeyerek, zaman zaman eserde kastedilen mana ve kelimenin diğer kullanım şekilleri detaylı biçimde açıklanmış olup, eser metnini okuma anında aktarılması gerekli görülen izahlara ise, izah metni beklenmeksizin eser metni içinde dipnot veya ara not olarak yer verilmiştir.

Bu tür çalışmalarda kullanılan dipnot, sözlük ve kavram açıklamalarının kaçınılmaz dezavantajı olan “okuyucunun tefekkür (düşünce) akışını bozucu ve kitap hacmini aşırı artıran” özelliklerinin minimum düzeye indirilmesi için geliştirilen bu yöntemde, tamamen okuyucu için kişiselleştirilmiş ve bu kitaba özel olarak nakış nakış işlenerek hazırlanan, organik ve interaktif bir sözlük çalışması yapıldı. Kelime ve kavramların seçimi, “kelime veya kavramın asıl metni anlamaktaki kritik önemi, kelimenin Risale-i Nur’un genelinde ne kadar çok geçtiği ve ne kadar önemli bir kavram olduğu” kriterleri birlikte düşünülerek yapılmaya çalışıldı.

Kullanılan bu yöntemde, dipnotlarda makûl sayıda kelime adedi bulunduğundan, minimuma indirilmiş bir arama süresi ile aranan kelimeleri hemen bulabilme imkânı verilerek, tefekkür akışının kesintisinin minimum düzeye inmesine çalışıldı. Ayrıca bilinmeyen kelimelerin manalarına, dipnotta (çoğunlukla) bir sefere mahsus olarak yer verilmesiyle, okuyucunun kelime ve kavramları öğrenmeye ihtiyaç hissetmesi ve kelimelerin manalarını hatırlamaya çaba sarf etmesi, böylece sözlüğe bakma sıklığının azaltılması hedeflendi.

Bizler sahip olduğumuz kelime ve kavramlarla düşünür, konuşur ve okuduğumuzu anlarız. Dolayısıyla bu noktadan sözlük kullanmak şarttır.

Mesele nasıl ve ne şekilde (ve belki de ne zaman) kullanılacağıdır.

Bu noktada size (özelliklere eserlere yeni başlayanlara) okuyucuya özel olarak geliştirilmiş organik bir yeni kavramlar sözlüğü ve izah metni içinde bulunan eğitim kitabımızı tavsiye etmemizin gerekçesi açıktır.

Sözlük kullanmanın en önemli dezavantajı tefekkür akışının kesintiye uğramasıdır. Bunu en aza indiren ve anlama seviyesini ise en yukarıya çıkaran bu çalışmanın farkını ve faydasını bizzat deneyimleyerek görebilirsiniz.

Lütfen inceleyin. Kitap çalışmamızın çoğu sayfasında aşağıda yer verilen kelime ve kavram karşılıkları 10 adet dipnotu geçmez.

Bir de şu önemli nokta var:

Kitabımızın başında ve sonunda adresleri verilen depolama alanlarından veya video kanalımızdan, kitap içeriğinin tamamının görsel destekli olarak seminerleştirilerek sunulduğu eğitim programı derslerinin de izlenmesi büyük önem taşıyor. Çünkü yazılı olarak kaleme alınmış hakikatleri, sözlü ve görsel bir şekilde izlemeniz (kitap çalışmamızda olmayan ilave izahlarla) daha iyi anlama ve hissetme imkânı sunuyor. Böylece sadece akılla anlaşılmayan ve aslında “hissedilen hakikatler” olan iman ilmini anlamakta ve “farklı mana açılımları”na kapı açmakta, en verimli bir metodu takip etmiş oluyorsunuz. Bu pekiştirme yöntemiyle (Allah’ın izniyle) Risale-i Nur’u ve kâinatı anlamak noktasında en üst düzeyde bir istifadenin gerçekleşeceğine kuvvetle inanıyoruz.

(Bambaşka bir deneyim olan ve görseller ile ders videolarının bir arada sunulduğu Görsel/İnteraktif kitaplarımızı okuyarak da aynı pekiştirme yöntemini mükemmel bir surette uygulayabilirsiniz.)

Tekrar önemle ifade edelim: İman dersleri, pekiştirme metodu dediğimiz hem metin okumak, hem de video dersini izlemekle, akıl ve kalpte tam oturma imkanı buluyor.

Böyle daha uzun sürüyor gibi gelse de tam tersidir. Aslında çok daha kısa sürede çok daha büyük mesafe kat etmeye sebeptir. Çünkü tam kavramadan 50 kere tekrar yerine, anlayarak 3-5 kere okumak tercih edilir ve çok daha verimlidir!

Yolda yürüyecek olan yine sizsiniz, sadece yol işaretleri ve yönlendirmeler koyduk yolunuzun üzerine.

Yazar: Ediz Sözüer

Ediz SÖZÜER 1974, Ankara doğumludur. Gelir İdaresi’nde Gelir Uzmanı olarak görev yapmaktadır. “Olağanüstü Bir Hazinenin Keşif Yolculuğu: Risale-i Nur Eğitim Programı”, yazarın ilk etapta internet ortamında ücretsiz olarak yayınlanarak daha sonra basılmış ve tüm çalışmalarının üzerine bina edildiği temel ve kaynak kitap çalışmasıdır. Deneme mahiyetinde kaleme aldığı Risale-i Nur izah metinleri ve Risalehaber sitesinde makale yazmakla başlayan yolculuğu, Risale Akademi’de sunulmaya başlanan görsel destekli ve akademik temelli “Tabiat Risalesi Açılımları Seminerleri”yle devam etti. Manevî bir ilim hazinesi olan Risale-i Nur eserleri içindeki Kur’ânî hakikatlerin insanlığa mal edilmesinde ve toplum olarak muhtaç olduğumuz zihinsel dönüşümün gerçekleşmesinde önemli bir katkıda bulunma kabiliyetinin bulunduğuna inandığı kitap çalışmasını, hep bir proje kıymetinde gördü. Tamamlanan kitap çalışmasını daha geniş kitlelere ulaştırmak için, bu çalışmanın üzerine bina edilerek hazırlanmış ve “görsel bir kitap” mahiyetindeki “Keşif Yolculukları Risale-i Nur Eğitim Programı”nı iki haftada bir sürekli bir program olarak vermeye başladı. Ayrıca zaman zaman akademik eğitim faaliyetlerinde de “Medresetüzzehra Eğitim Yaklaşımı” ve “Risale-i Nur İzah Çalışmaları” hakkında sunumlar gerçekleştirdi. 2018 yılında ise Keşif Yolculukları Risale-i Nur Eğitim Programı'nın temel/kaynak kitap çalışması, din araştırma dalında "Altın Kalem Yazarlık Ödülü"ne layık görüldü. Kitap çalışması ve eğitim programının yazılı ve görsel tüm içerikleri, notere onaylatılmış muvafakatname ile her türlü serbest kullanım, basım ve yayım hakkı tanınmasıyla; başta Risale-i Nur’a, Kur’ân’a ve İslam’a gönül vermiş herkese ve tüm insanlığa mal edilmiştir. (Muvafakatnameye ana sayfadaki "Telif Hakkı Bildirisi" isimli menüden ulaşabilirsiniz) Bu çalışmalardan haberi olanlardan ciddiyetle istediği ve Risale-i Nur’a gönül vermiş insanlara samimiyetle ifade ettiği şudur: “Kıymetsiz ve önemsiz şahsıma değil, bu çalışmalar vesilesiyle Allah’ın bir nimeti olarak harika bir şekilde ortaya çıkan hakikatlere önem veriniz ve onlara sahip çıkınız. Sizden tek istediğim budur.”

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.