KEŞİF YOLCULUKLARI: Farklı Mana Açılımlarıyla, İzahlı ve Görsel Destekli Risale-i Nur Eğitim Programı

Medresetüzzehra Eğitim Yaklaşımı'nın Bilim Felsefesini Oluşturmaya Katkıda Bulunmayı Hedefleyen Akademik Eğitim Faaliyetleri

Diğer Akademik Eğitim Faaliyetleri (Medresetüzzehra Eğitim Yaklaşımının Bilim Felsefesi Hakkında)

Medresetüzzehra Eğitim Yaklaşımının Bilim Felsefesini Oluşturmaya Katkıda Bulunmayı Hedefleyen Akademik Eğitim Faaliyetlerimize ayrı bir bölümde yer vermek istedik. Bazı Seçme Konu Başlıklarına ve Görsellerine Aşağıdaki Slayd Gösterisinden Bakabilir ve Fikir Sahibi Olabilirsiniz.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.


1- “Risale-i Nur’u İnsanlığa Mal Etme Çabası: İzah Çalışmaları”:

Risale Akademi tarafından düzenlenen Risale-i Nur İzah Çalıştayı’nın sekreteryasını üstlenerek, “Risale-i Nur İzah Çalışmalarında Gerçekçi ve İhtiyaca Hitap Eden, Katılımcı ve Esnek Model Yaklaşımı” üst başlığı ile bir tebliğ metni sunduk. Daha sonra konuyla ilgili incelemelerimizi, çözüm önerilerimizi, geliştirdiğimiz yöntemleri bir arada topladığımız ve bu alandaki çalışmalarımızı tanıttığımız bir kitap çalışması yayınladık.

Kitabımızın detaylı takdimine ve kitabımıza ulaşmak için buraya tıklayınız.  

(Click Here for English Versiyon)


2- “Bilimsel Bilginin Gerçek Kıymetini Belirleyen Unsurun Sorgulanması”:

Ulegder (Uluslararası Eğitim Gönüllüleri Derneği)’nin düzenlediği “Müfredat ve Yayıncılıkta Müsbet Örnekler” isimli eğitim toplantısında sunulmuştur. Bu sunumda, bambaşka bir eğitim ve bilim yaklaşımının ve insanlığa yeni bir ümit verecek taptaze bir Kur’ân medeniyetinin (ayak seslerini iliklerinizde hissettirecek) bir ön habercisi ve ilancısı, fikrî alt yapısı niteliğindeki çarpıcı çözümlemelerimizi ve bir yaratıcının varlığının kabulünün delillerini araştıran ve çıkarımlarını bu yönde yapan bilimsel yaklaşım ve çalışmaların insanlık için ifade ettiği değer ve bu yöndeki bilimsel bilgi ve yorumların kıymeti hakkında bazı çıkarımlarımızı paylaştık. Bu bir anlamda Bediüzzaman Said Nursi’nin asrın başında yenilikçi bir eğitim projesi olarak takdim ettiği “Medresetüzzehra eğitim yaklaşımı”nın değer tespiti çalışmasıdır. Sunumun metnine, videosuna ve Powerpoint sunumuna buraya tıklayarak ulaşabilir, indirebilir ve görüntüleyebilirsiniz. (Sunumun tam metni sitemizde görsel/interaktif yazı formatında yayınlanmıştır. Okumak için tıklayınız.)

(Click Here for English Versiyon)

Sunumun Risale-i Nur eğitim salonumuzda sunulan yeni versiyon videosunu aşağıdan seyredebilirsiniz.


3- “Medresetüzzehra Eğitim Yaklaşımı ve Bilim Felsefesi Üzerine Değerlendirmeler”:

Ulegder (Uluslararası Eğitim Gönüllüleri Derneği) Ankara şubesinde düzenlenen Eğitim Müzakerelerinin bir parçası olarak sunulmuştur. Bu sunumda, bambaşka bir eğitim ve bilim yaklaşımının ve insanlığa yeni bir ümit verecek taptaze bir Kur’ân medeniyetinin (ayak seslerini iliklerinizde hissettirecek) bir ön habercisi ve ilancısı, fikrî alt yapısı niteliğindeki çarpıcı çözümlemelerimizi ve Bediüzzaman Said Nursi’nin asrın başında yenilikçi bir eğitim projesi olarak takdim ettiği “aklî ve dinî ilimlerin bir arada okutulmasıyla beraber, birbirleriyle barıştırılması ve kaynaştırılması”nın özel ismi olan “Medresetüzzehra eğitim yaklaşımı”nın bilim felsefesini oluşturmaya ve yaratıcının varlığına dair diğer bilimsel yaklaşımlara alternatif olacak bilimsel model, yorum ve kabul görecek ilmî yaklaşımlar üretmeye katkıda bulunmak maksadıyla, yaratıcının varlığını kabul eden bir eğitim yaklaşımının bilim dünyasına nasıl takdim edileceği hakkında bazı tespitlerimizi paylaştık. Sunumun metnine, videosuna ve Powerpoint sunumuna buraya tıklayarak ulaşabilir, indirebilir ve görüntüleyebilirsiniz. (Sunumun tam metni sitemizde görsel/interaktif yazı formatında yayınlanmıştır. Okumak için tıklayınız.)

(Click Here for English Versiyon)

Sunumun Risale-i Nur eğitim salonumuzda sunulan yeni versiyon videosunu aşağıdan seyredebilirsiniz.


4- “Tabiat Kanunlarına Yaklaşım”:

“Bir yaratıcının varlığının kabulünün delillerini araştıran ve çıkarımlarını bu yönde yapan bilimsel yaklaşım ve çalışmaların bilim dünyasına ve insanlığa takdim edilmesi”nde büyük önem taşıyan bir konu ile karşınızdayız. Dünyaca meşhur bazı fizikçiler tarafından kâinatın kökeninin kanunlar ve teorilerle açıklanmaya çalışıldığı bir dünyada, eşyanın bir yaratıcı tarafından var edildiği ve işletildiği hakikatinin kabulünü sağlam bir zemine yerleştirmek ve inkârın en temel noktadan çürüklüğünü ortaya koymak için tabiat kanunlarının mahiyetinin en net bir biçimde ortaya koyulması gerekiyor. Sunumun metnine, videosuna ve Powerpoint sunumuna buraya tıklayarak ulaşabilir, indirebilir ve görüntüleyebilirsiniz. (Sunumun tam metni sitemizde görsel/interaktif yazı formatında yayınlanmıştır. Okumak için tıklayınız.)

(Click Here for English Versiyon)

Sunumun Risale-i Nur eğitim salonumuzda sunulan yeni versiyon videosunu aşağıdan seyredebilirsiniz.


5- “Manevi Medresetüzzehra (Bir Toplumsal Dönüşüm Projesi)”:

Risale Akademi tarafından düzenlenen “Kastamonu Lahikası Müzakereleri”nde takdim edilen  sunumumuzun metnine, videosuna ve Powerpoint sunumuna buraya tıklayarak ulaşabilir, indirebilir ve görüntüleyebilirsiniz. (Sunumun tam metni Risale Haber’de yayınlanmıştır. Okumak için tıklayınız.)

(Click Here for English Versiyon)

Sunumun videosunu aşağıdan seyredebilirsiniz.


6-“Risale-i Nur Hizmetinde Sorumluluk Alanımız”:

Risale Akademi tarafından düzenlenen “Kastamonu Lahikası Müzakereleri”nde takdim edilen  sunumumuzun metnine, videosuna ve Powerpoint sunumuna buraya tıklayarak ulaşabilir, indirebilir ve görüntüleyebilirsiniz. (Sunumun tam metni Risale Haber’de yayınlanmıştır. Okumak için tıklayınız.)

Sunumun videosunu aşağıdan seyredebilirsiniz.


7- “Risale-i Nur Eğitim Programı’mızın Özet Takdimi”:

Ulegder (Uluslararası Eğitim Gönüllüleri Derneği) tarafından düzenlenmiş “Müfredat ve Yayıncılıkta Müspet Örnekler” isimli eğitim toplantısında sunulmuştur. “Olağanüstü Bir Hazinenin Keşif Yolculuğu: Risale-i Nur İzah Metinleri” isimli kitap çalışmamızdan yararlanarak sistematik bir şekilde sunulan eğitim programımızın özet takdiminde ele alınan konular şöyledir:

* Risale-i Nur eserlerinin ve bu eserlerin üzerinde yapılacak çok yönlü çalışmaların önemi.

* Bu kitap çalışmamızın ve eğitim programımızın içeriğinin, toplum olarak muhtaç olduğumuz zihinsel dönüşüme katkısının incelenmesi.

* Çalışma içeriğinin ve eğitim programının içerik ve sistematiğinin anlatımı.

* Çalışmanın hangi şartlarda ortaya çıktığı ve bilimsel yaklaşımları karşılaştırmaları olarak ele alma ve bilimsel bilgilerden yararlanma tarz ve üslübunun anlatımı.

Sunumun videosunu aşağıdan seyredebilirsiniz.

 


8- “Risale-i Nur’un Eğitime Entegrasyonu ve Medresetüzzehra’nın Uygulamalı Bir Örneği”:

Risale-i Nur’un ve bu milletin istikbalini belirleyecek bir yol haritası ve bir “acil durum müdahale reçetesi” mahiyetinde çok önemli bir seminerdir.

Sunumun metnine, videosuna ve Powerpoint sunumuna buraya tıklayarak ulaşabilir, indirebilir ve görüntüleyebilirsiniz. Seminerin videosunu aşağıdan seyredebilirsiniz.


9- “Bir Yaratıcının Varlığı Düşüncesinin Bilimselliğe Uygunluğu ve Tabiat Kanunları”: 1. Uluslararası Bilimler Işığında Yaratılış Kongresi sunumumuzdur. 

Bu çalışmada, bir yaratıcının varlığının kabulünün delillerini araştıran ve çıkarımlarını bu yönde yapan bilimsel yaklaşım ve çalışmaların insanlık için ifade ettiği değer ve bu yöndeki bilimsel bilgi ve yorumların kıymeti hakkında bazı çıkarımlar yapılmaktadır. Ayrıca, Yaratıcının varlığını kabul eden bir bilim yaklaşımının bilim dünyasına nasıl takdim edileceği hakkında bazı çözümlemeler yapılmıştır. Yaratılış modeli; mekanizmaların mahiyetinin ne olduğuyla değil, işleteninin kim olduğuyla ilgilenen ve evrim gibi yaklaşımları direk olarak muhatap almayan üst bir modeldir. Sunumda; eşyanın bir yaratıcı tarafından var edildiği ve işletildiği hakikatinin kabulünü sağlam bir zemine yerleştirmek için, bir yaratıcının varlığı düşüncesinin bilimselliğe uygunluğu ve ateizmin bilimsel yaklaşıma uygunsuzluğu en net bir biçimde ortaya koyuluyor. Dünyaca meşhur bazı fizikçiler tarafından kâinatın kökeninin kanunlar ve teorilerle açıklanmaya çalışıldığı bir dünyada, tabiat kanunlarının mahiyeti en net bir biçimde ortaya koyularak, akademik nitelikli çözümlemelerle ateizmin bu çürük tuzağı deşifre edilmektedir. Tevhid hakikatinin böyle bir yaklaşımla takdim edilmesine olan ihtiyaç, o hakikatinin dellillerinin ortaya koyulmasından veya karşıt görüşlerinin çürütülmesinden çok daha öncelikli ve önemli, temel bir meseledir. Bu çalışma, yaratıcının varlığına dair diğer bilimsel yaklaşımlara alternatif olacak bilimsel model, yorum ve kabul görecek ilmî yaklaşımlar üretmeye katkıda sağlayacaktır.

Sunumun metnine, videosuna ve Powerpoint sunumuna buraya tıklayarak ulaşabilir, indirebilir ve görüntüleyebilirsiniz. Seminerin videosunu aşağıdan seyredebilirsiniz. (Sunumun tam metni sitemizde görsel/interaktif yazı formatında yayınlanmıştır. Okumak için tıklayınız.)

(Click Here for English Versiyon)


10- “Tabiattaki Maddî Sebeplerin Bir Araya Gelerek Canlıları Oluşturması Mümkün Müdür?”: 2. Uluslararası Bilimler Işığında Yaratılış Kongresi sunumumuzdur. 

Bu çalışmanın amacı, tabiattaki maddî sebeplerin bir araya gelerek canlıları ve canlılığı oluşturmalarının mümkün olup olmadığının açık bir şekilde ortaya koyulmasıdır. Yapılan analiz sonucunda; eşyanın oluşumunu maddî sebeplerle ve tabiatla veya kendi kendine meydana gelmesi ile açıklamaya çalışmanın, bilimsel nitelikten uzak, çok zor ve içinden çıkılmaz bir yol olduğu bulgusu, temel olarak tespit edilmiş olacaktır. Ayrıca bu çalışma, eşyanın oluşumunu bir yaratıcı ile izah etmenin, bilimsel düşünceye daha uygun ve akla yatkın, çok daha makûl ve kabul edilebilir bir yol olduğu ve içinde zorunluluk derecesinde kolaylıklar barındıran bir alternatif ihtimal olduğu ve eğer bilimsel olarak kabul edilecek bir model varsa, bu modelin bilimsel nitelikte kabul edilmeye çok daha lâyık olduğunun tespit edilmesinde önemli bir katkı sağlayacaktır.

Sunumun metnine, videosuna ve Powerpoint sunumuna buraya tıklayarak ulaşabilir, indirebilir ve görüntüleyebilirsiniz. Seminerin videosunu aşağıdan seyredebilirsiniz. (Sunumun tam metni sitemizde görsel/interaktif yazı formatında yayınlanmıştır. Okumak için tıklayınız.)

(Click Here for English Versiyon)


11- “Eğitimde Müspet Dönüşümün Başlatılması İçin Yöntem Tespiti ve Bir Acil Durum Planı”: 2. Uluslararası Bilimler Işığında Yaratılış Kongresi sunumumuzdur. 

Bu çalışmanın amacı, imanî hakikatlerin tüm detaylarıyla anlatılmasının, ders kitaplarının müfredata uygun olarak tek tek müspet bir şekle dönüştürülmesiyle mi; yoksa bağımsız, müstakil ve müfredatı kendinden olan detaylı, kapsamlı bir tek eğitim programıyla mı olabileceği sorusuna cevap vermek ve karşılaştırmalı çözümlemesini yapmaktır.

Sunumun metnine, videosuna ve Powerpoint sunumuna buraya tıklayarak ulaşabilir, indirebilir ve görüntüleyebilirsiniz. Seminerin videosunu aşağıdan seyredebilirsiniz.


12- “Her Şey İlahî Kudretle Nasıl Meydana Geliyor?”: 3. Uluslararası Bilimler Işığında Yaratılış Kongresi sunumumuzdur. 

Bu çalışmanın amacı, tabiattaki maddî sebeplerin bir araya gelerek canlıları ve canlılığı oluşturmalarının mümkün olup olmadığının açık bir şekilde ortaya koyulmasıdır.

Hakikî bir tevhid inancında, şu görünen kâinatın yaratıcısının Allah olduğunu basitçe kabul etmekle iş bitmez. Hatta böyle bir inanç, imanın nihayetsiz mertebelerinden sadece ilk basamağa adım atmaktır ve Cenâb-ı Hak’kın Kur’ân’ında bizden talep ettiği imanın temel özelliklerinden çok eksiktir. Hâlbuki asıl istenen şey, kâinat içinde görünen bütün eşyanın ve vücuda gelen her eşya ve faaliyetin doğrudan doğruya ilahî kudret tarafından yaratıldığını ve O’nun tarafından idare edildiğini kabul etmekle beraber, söz konusu olan bütün idare ve icraatında O’ndan başka her türlü müdahaleciyi ve her çeşit yardımcıyı tamamen ve kesin olarak reddetmektir. Bu gerçekten akıl almaz büyüklükte, azametli bir meseledir. Allah’a imanın bu gerçek mertebesine çıkmak ve “sağlam delillerle temellendirilmiş, bilgiye dayalı şüphesiz bir inancı” oluşturmak için, ciddî ve detaylı bir incelemeye ihtiyaç vardır. Her şeyin ilahî kudretle meydana gelmesi ve her zaman ilahî iradeye bağlı olması ve bunun Allah için çok kolay bir iş olması ve her şeyi, bir tek şeyi yaratıp idare ettiği aynı kolaylıkta yaratması ve idare etmesi gibi büyük bir meseleyi nasıl açıklayabileceğimiz üzerinde durulacaktır.

Yürütülen çözümleme, kabul görmüş muhtelif bilimsel bilgilere dayalı olarak yapılan benzetmeler (anolojiler), karşılaştırmalar ve mantıkî çıkarımlar yöntemleri kullanılarak yapılmaktadır. Yapılan analiz sonucunda; bütün eşyanın aynı merkezden icad ve idare edilerek, tek ve bağımsız bir yaratıcı olarak kabul edeceğimiz biri tarafından yaratılmasının; başka bir alternatifinin düşünülemeyeceği derecede zorunlu bir gereklilik olduğu, tüm açıklığıyla ortaya koyulmuştur.

Sunumun metnine, videosuna ve Powerpoint sunumuna buraya tıklayarak ulaşabilir, indirebilir ve görüntüleyebilirsiniz. Sunumun videosunu aşağıdan seyredebilirsiniz. (Sunumun tam metni sitemizde görsel/interaktif yazı formatında yayınlanmıştır. Okumak için tıklayınız.)

(Click Here for English Versiyon)


13- “Varoluşu Sorgulayan Kainat Tasavvuru (Yaratıcının Varlığını Kabul Eden Bir Bilim Anlayışı)”: Üsküdar Üniversitesi Özel Seminer Programı (Görsel/İnteraktif Seminer Metni ve Videosu)

Varoluşu sorgulayan herkese hitap eden ve özellikle akademik camianın dikkatini çeken bu çok özel seminer sunumunda, bir yaratıcının varlığının kabulünün delillerini araştıran ve çıkarımlarını bu yönde yapan bilimsel yaklaşım ve çalışmaların insanlık için ifade ettiği değer ortaya koyuluyor ve yaratıcının varlığını kabul eden bir bilim anlayışı oluşturmaya katkıda bulunacak ve yaratıcının varlığını kabul eden bir eğitim yaklaşımının bilim dünyasına nasıl takdim edileceği hakkında ve bir bilim felsefesinin alt yapısı niteliğinde ciddî çözümlemeler, görsel destekli olarak sunuluyor. Bu sunum akademik camiada bir milattır. Seminer videosunu mutlaka izleyin. Metinde bulamayacağınız çok sayıda ekstra diyaloga ve ifade edilen hakikatlerin en gür bir seda ve heyecanla takdimine şahit olacaksınız. Medresetüzzehra’nın ruhu ve maneviyatı kendini tüm ihtişamıyla ve en yüksek ve gür bir ses ve sağlam mantık kurgusuyla göstermeye başladı.

Görsel/İnteraktif Seminer Metni ve Videosu İçin Buraya Tıklayınız.

(Click Here for English Versiyon)


14- “Evrim Mekanizmaları, Yaratıcıya Olan İhtiyacı Ortadan Kaldırır Mı?”: 

Evrimi yaratılışın alternatifi, karşıt görüşü ve rakibi olarak görerek, doğrudan reddetmeli miyiz? Yoksa farklı kategoride olan meseleleri doğru yerlerine yerleştirip, meselenin inceliklerini ortaya koyan akademik bir yaklaşımı mı esas almalıyız? Evrimi doğru görmekle ilgisi olmayan böyle bir yaklaşımla, ateistik evrimin gerçek mahiyeti deşifre edilip, etkisizleştirilebilir mi? Bu soruların cevaplarını bulacağınız yazımızın, evrim lehinde veya aleyhinde değil, sadece akademik ve kategorik bir değerlendirme olarak görülmesi uygun olacaktır. Evrimin gerçek bile olsa, ancak canlı oluşumunun bir mekanizması olabileceğini, yaratıcının varlığına alternatif olamayacağını açıkça ortaya koyarak, devamını yazımıza havale ediyoruz.

Görsel/İnteraktif Yazımız ve Eğitim Programı Videosu İçin Buraya Tıklayınız.

(Click Here for English Versiyon)


15- “Meşru Demokrasi” Ruhu Şeriattandır; Hayatı da Ondandır! (16. Risale i Nur Kongresi Tebliği ve Eğitim Programı Dersi)

Bu çalışmanın amacı, bazı radikal düşünceye sahip insanların, demokrasiyi küfür rejimi olarak görmelerinin ve şeriatı ise, demokrasiye alternatif ve rakip bir yönetim sistemi zannetmelerinin, ne kadar hatalı bir yaklaşım olduğunun açık bir şekilde ortaya koyulmasıdır. Ayrıca Bediüzzaman Said Nursi’nin cumhuriyet ve meşrutiyet-i meşrua kavramlarına taraftar olup sahip çıkması nedeniyle, bu kavramlara itiraz edemeyen fakat demokrasiyi küfür (inkar) olarak görmeye devam eden bir zihniyetin vahim yanlışını ortaya koymak maksadıyla; demokrasinin, gerçek bir cumhuriyetin vazgeçilmez bir parçası olduğu ve temel olarak “padişahsız meşrutiyet”ten başka bir şey olmadığı, en çarpıcı şekilde ve sağlam bir mantıkî kurgu içinde incelenmiştir. Şeriatın, bir yönetim sistemi olmadığı, temel ilke ve kurallar bütünü olduğu ve İslamiyet tarafından yönetim şeklinin ne ve nasıl olacağının tavsiye edilmediği ve ortaya koyulmadığı; dolayısıyla bir yönetim sistemi (demokrasi) ile uygulama esaslarının (şeriat) birbiriyle kıyaslanamayacağı ve birbirinin alternatifi ve rakibi de olamayacağı, en kesin ve net bir şekilde çözümlenmiştir. Bununla beraber, çalışmamız ilahî hükümlerin oylanabileceğini ve ilahî hikmet ve takdire hürmet etmenin, demokrasiyle olan tabii (doğal) ilişkisini en mâkul bir tarzda ortaya koyulmuştur. Son olarak, temel şeriat kaidelerine herkesin uyması şartıyla, halkın kendi kendini yönettiği “meşru” (yani şeriat dairesinde) bir yönetim şeklinin, yani “meşru demokrasi”nin, şeriata (meşrutiyete kıyasla) çok daha fazla uygun düşen bir yönetim anlayışı olduğu en açık şekliyle tespit edilmiştir.

Görsel/İnteraktif Yazımız ve Eğitim Programı Videosu İçin Buraya Tıklayınız.

15 Dakikalık Kısa Kongre Tebliği Videosu İçin Buraya Tıklayınız.

(Click Here for English Versiyon)


16- “Varoluş Mucizesine Çok Farklı Bir Yaklaşım: Fantastik Bir Bilim Kurgu Öyküsü”: 5. Uluslararası Bilimler Işığında Yaratılış Kongresi sunumumuzdur. 

Bu çalışmanın amacı, yaratıcının varlığının ve tabiattaki maddî sebeplerin bir araya gelerek canlıları ve canlılığı oluşturmalarının mümkün olup olmadığının açık bir şekilde ve delile dayalı olarak ortaya koyulması konusunda, örnek ve alternatif bir ders kitabı müfredat metni sunmaktır. Yürütülen çözümleme, kabul görmüş muhtelif bilimsel bilgilere dayalı olarak yapılan benzetmeler (anolojiler), karşılaştırmalar ve mantıkî çıkarım yöntemleri kullanılarak yapılmaktadır. “Varoluş Mucizesine Çok Farklı Bir Yaklaşım: Fantastik Bir Bilim Kurgu Öyküsü” başlığıyla takdim edilen bölüm, Risale-i Nur eserinin Tabiat Risalesi’nin meşhur eczane misalinin geliştirilmiş ve son bilim-kurgu kavramları kullanılarak günümüze uyarlanmış bir versiyonudur. Bu manada oldukça yenilikçi bir din eğitimi yaklaşımı örneğidir. Modern çağın bilimsel verileri ve bilim kurgu kavramları ile harmanlanan metin, yaratıcının varlığını etkili ve kabul görecek bir tarzda anlatacak ders kitabı müfredat metinlerinin hazırlanmasında kayda değer bir nitelik arz etmektedir. Bilim-kurgu hikayesinin içindeki “Kâinatın varoluşu üzerine şaşırtıcı keşifler” isimli bölümde ise, bu dünyanın misaldeki laboratuara ne kadar benzediğinin detaylı tahlili yapılmaktadır. Bir tek protein molekülünün oluşma ihtimali, basit bir bakteride bulunan 2000 adet proteinin oluşma ihtimali, kâinatın var olma ve varlığını devam ettirebilme ihtimali, kâinatın şu anki şeklini alabilmesi ihtimali ve bize hayat imkânı verecek düzendeki bir kâinatın oluşma ihtimalleri ve ortaya çıkan akıl almaz sonuçlar çarpıcı bir şekilde sunulmaktadır. Ve yapılan analiz sonucunda, tabiattaki maddî sebeplerin bir araya gelerek canlıları ve canlılığı oluşturmalarının imkânsız olduğu, kesinlik derecesinde ortaya koyulmaktadır.

Sunumun metnine, videosuna ve Powerpoint sunumuna buraya tıklayarak ulaşabilir, indirebilir ve görüntüleyebilirsiniz. Sunumun videosunu aşağıdan seyredebilirsiniz.

Bu Sunumun Uzun Versiyon Görsel/İnteraktif Yazı ve Eğitim Programı Ders Videosu Versiyonu İçin Buraya Tıklayın: 

Click Here for English Versiyon


17- “Yaratılış Modelinin Bilim Yaklaşımı Yazıları-1”:

Rastgele ve Düzensiz Hareket Ediyor Gibi Görünen Tabii Sebepleri, Kâinatta ve Maddede Görünen Muhteşem Düzenle Nasıl Bağdaştırabiliriz?

Yazı dizisinde çok önemli konuları ele alacağız ve bunlarla ilgili yenilikçi bakış açıları, uygulama yöntemleri ve stratejik yaklaşımlar ortaya koyacağız. İlk yazımızda, Yaratılış Modelinin bilim felsefesinin fikrî (teorik) alt yapısı niteliğinde ciddî çözümlemelerimizin dikkat çekici örneklerine yer vereceğiz ve yeni ateizmin sözcülüğünü yapanlarca dile getirilen acaip sorulara tatmin edici cevaplar vereceğiz.

Bu yazımızdaki çözümlemelerimizin ayrıcalıklı özelliği şudur: Geçmiş, gelecek ve içinde bulunduğumuz an, yani tüm zamanlar için geçerli olmaları ve bilimsel verilerin değişkenliğinden etkilenmeyen bağımsız üst yaklaşımlara sahip olmalarıdır.

Yazımızı Okumak İçin Buraya Tıklayınız.

(Click Here for English Versiyon)


18- “Yaratılış Modelinin Bilim Yaklaşımı Yazıları-2”:

Bilimsellikte Neden Bu Kadar Israrlıyız? Yaratıcının Bilimselliğe Uygunluğunun Ortaya Koyulması Neden Önemlidir? Bilimsellik Kriterleri Nasıl Sorgulanmalı? Doğru Eğitim Metodu ve Strateji Nedir?

Şöyle Meraklı Bir Soru Akla Gelebilir: “Bir yaratıcının varlığının kabulünün ve varlığına dair delillerin bilimsel nitelikte olduğunu ve yaratıcının varlığı meselesinin incelenmesinin bilimin konusuna girdiğini iddia ediyorsunuz. Fakat bilim camiasında kabul görmüş bilimsellik kriterlerinin hatalı olduğunu siz de ifade ettiğiniz halde, neden bilimsellikte bu kadar ısrarlısınız? Hem madem bilim yapma metodu yanlış. O zaman bilimsel metodun kendisi sorgulanmalı. Aslında oluşumlar ve gözlemler açık ve ortada. Sadece bunlara yapılan yorumlarda sıkıntı var. Ve bu da inanç oluyor. Biz sadece bizim yorumumuzun daha aklî ve mantıkî olduğunu söylüyor ve ispat ediyoruz.”

(Click Here for English Versiyon)


19- “Yaratılış Modelinin Bilim Yaklaşımı Yazıları-3”:

Bilimsel Metodu Öyle Belirlemişler!

Red ve Kabul Dışında Üçüncü Bir Yol: Kendi Kavram ve Yaklaşımlarımızı Üretmek!

Bize Denilse ve Deniliyor ki:

“Elle tutulan, gözle görülen, gözlem ve deneyle doğruluğu test edilebilen şeyler ancak bilimsel sayılır. Çünkü bilimsel metodu öyle belirlemişler! Senin yaratıcının varlığına dair getirdiğin deliller ne kadar mantıklı olsa da, bilimsel olmadığını söylerler!”

Yazımızı Okumak İçin Buraya Tıklayınız.

(Click Here for English Versiyon)


20- “Yaratılış Modelinin Bilim Yaklaşımı Yazıları-4”: 

“Siz Hep Eleştiriyorsunuz ve Yanlışları Söylüyorsunuz. Peki, Siz Ne Söylüyorsunuz?”

Eski ve Çağı Geçmiş Denilen Eskimez Bakış Açısı

“Bizim üst yaklaşımlarımız hem bilimsel verilerin değişkenliğinden etkilenmez, hem de (tabiattaki hadiselerin süreçleri ve mekanizmaları ne olursa olsun, hangi süslü isim verilerek açıklandığı ifade edilirse edilsin) mahiyetleri itibarıyla o açıklamalardan tamamen bağımsız, eskimez ve sabit modellerdir, hakikatlerdir.

Bizim yaptığımız sadece o eskimez hakikatleri zaman ve zemine uygun, güncel bilim yaklaşımlarıyla irtibatlı çıkarımlar yaparak, yenileyerek, sistematik şekle sokarak tekrar, taze olarak ifade etmekten ve zamanın anlayışına uygun şekilde yeniden takdiminden ibarettir.”

Yazımızı Okumak İçin Buraya Tıklayınız.

(Click Here for English Versiyon)


21- “Risale-i Nur, İslam/Kur’an Medeniyeti ve Bilim Felsefesi”:

Bizim bir yaratıcının varlığını kabul edip çıkarımlarını ve anlatımlarını bu yönde yapan ve tüm bunlar konusunda sağlam mantık kurgusuna sahip bir fikri alt yapı ve alternatif modellerle insanlığın karşısına çıkabilen ve kendini kabul ettirebilen bir bilim felsefesi inşa etmeye çok ihtiyacımız var. Yoksa, müjdelenen ve insanlığın son ümidi olan yüksek İslam/Kur’an Medeniyeti nasıl ve ne şekilde inşa edilecek ki!

Yazımızı Okumak İçin Buraya Tıklayınız.

(Click Here for English Versiyon)


22- “İslam/Kur’an Medeniyeti Nasıl İnşa Edilecek? Medresetüzzehra Hayali Neyi İfade Ediyor?”:

Yeni ve bambaşka bir şeyden bahsediyoruz: Allahtan bahsetmek hatta onu gerekçeleriyle bahsetmekle; insanlığa takdim edebileceğiniz ve kabul görecek bir bilim yaklaşımı ve felsefesi inşa etmek birbirinden çok başka ve aralarında büyük uçurumlar olan şeyler… Bir de şu var: O anda aklına, ağzına, kalbine ne gelmişse onu anlatmak ile; yazılı ve sistematik bir metne dayalı olarak akademik bir program müfredatıyla iman hakikatlerini anlatmak ve talim etmek de gece-gündüz kadar birbirinden apayrı şeyler… Bediüzzaman Said Nursi’nin asrın başında yenilikçi bir eğitim projesi olarak takdim ettiği “Medresetüzzehra Eğitim Yaklaşımı”, “aklî ve dinî ilimlerin bir arada okutulmasıyla beraber, birbirleriyle barıştırılması ve kaynaştırılması”nın özel ismidir. Yalnız birarada okutulmalarıyla sınırlı değildir.

Yazımızı Okumak İçin Buraya Tıklayınız.

(Click Here for English Versiyon)